מזון יבש לכלבים
על ההיסטוריה של מזון יבש לכלבים
מזון יבש לכלבים, כפי שאנו מכירים אותו כיום, הוא תוצאה של התפתחות ארוכה המשלבת חידושים טכנולוגיים, שינויים תרבותיים ותובנות מדעיות. למרות שהרעיון של הכנת מזון במיוחד לכלבים קיים כבר מאות שנים, מזון יבש בצורה מסחרית התפתח רק במאה ה-19.
תזונת הכלבים לאורך ההיסטוריה
בעבר הרחוק, כלבים ניזונו ממזון שניתן להם על ידי בני האדם – שאריות מזון, בשר נא (חי), ולעיתים אף ציד עצמאי. הכלבים הביתים היו תלויים במזונם באורח החיים של בעליהם: חקלאים, ציידים או אנשי עיירות קטנות. המזון שסיפק לבני האדם, היה גם זה ששימש את כלביהם.
במהלך ימי הביניים, התחילו להבחין בין תזונה לאצולה ולבני המעמד הגבוה לבין תזונת חיות הבית שלהם. בעלי כלבים עשירים היו נוהגים להאכיל את כלביהם בבשר טרי, אך לרוב האנשים הכלבים ניזונו ממזון פחות יוקרתי, כגון שאריות לחם ודגנים.
המהפכה התעשייתית וההתחלה של מזון יבש לכלבים
המהפכה האמיתית בתזונת הכלבים הגיעה עם המהפכה התעשייתית במאה ה-19. ההתפתחות של טכנולוגיות ייצור והרחבת הערים יצרו ביקוש חדש למזון נוח וזול עבור כלבים. בשנת 1860, אדם בשם ג'יימס ספרט, סוחר בריטי, ייסד את "ספרט'ס דוג ביסקט" – המזון היבש הראשון לכלבים. ספרט היה הראשון לזהות את הצורך במוצר מזון לכלבים מסחרי ונוח לשימוש, ופיתח מתכון המבוסס על תערובת דגנים, סלק, ודג.
הפיתוח של ספרט סחף את השוק והפך לנקודת ציון משמעותית בהיסטוריה של תזונת הכלבים. חברות נוספות החלו לפתח מוצרים דומים, מה שהוביל לעליית הפופולריות של מזון יבש ברחבי בריטניה וארה"ב.
המעבר למזון תעשייתי לכלבים במאה ה-20
המאה ה-20 הביאה עמה פיתוחים טכנולוגיים נוספים שאיפשרו ייצור יעיל יותר של מזון יבש. במקביל, חלו תמורות בתפיסת הקשר בין כלבים לבעליהם – כלבים הפכו ליותר מחיות עבודה, הם הפכו לחברי משפחה. כתוצאה מכך, בעלי הכלבים התחילו לדרוש מזון איכותי יותר עבור חיות המחמד שלהם.
בשנות ה-50, פריצת דרך נוספת הגיעה עם המצאת תהליך ה"אקסטרוזיה". תהליך זה איפשר ליצור כופתיות – גרגרים קטנים ויבשים בעלי חיי מדף ארוכים, שאינם דורשים קירור. התוצאה הייתה מזון לכלבים שקל לאחסן, לחלק ולשמור עליו לאורך זמן. חברות כמו Purina ו-Pedigree לקחו את ההובלה בפיתוח מוצרים המבוססים על הטכנולוגיה הזו, שהפכו במהרה לסטנדרט בתעשייה.
מודעות לתזונה בריאה לכלבים
החל משנות ה-80 של המאה ה-20, נרשמה עלייה משמעותית במודעות של בעלי הכלבים לחשיבות התזונה הבריאה של הכלבים שלהם. פיתוח מדעי הווטרינריה והמחקר בתחום התזונה הראו כי מזון מאוזן שמכיל את כל אבות המזון חיוני לבריאות הכלב, מה שדחף את החברות לייצר מזון יבש שמכיל רכיבים טבעיים ובריאים יותר.
בנוסף, בשנים האחרונות חלה עליה בפופולריות של תזונה המבוססת על העדפות אישיות של בעלי הכלבים – כמו מזון יבש ללא דגנים, מזון אורגני, ומזון מותאם לגזע או לגיל.
ההיסטוריה של המזון היבש לכלבים היא סיפור של חדשנות מתמשכת. החל מהימים בהם כלבים ניזונו מהשאריות שעל שולחן האוכל ועד לפיתוחים המודרניים של תזונה מותאמת ומאוזנת, המזון היבש הפך לחלק בלתי נפרד מחייהם של כלבים ובעליהם. כל שינוי בהיסטוריה זו הביא לשיפור באיכות חיי הכלבים, ובימינו, בעלי כלבים יכולים לבחור מתוך מגוון רחב של מוצרים, המותאמים לצרכים התזונתיים של הכלב שלהם.
בחירת האוכל המתאים לכלב שלכם
גודלו של הכלב הוא אחד השיקולים המרכזיים בעת בחירת סוג המזון. אך יחד עם זאת חשוב לזכור כי ישנם מאפיינים נוספים כמו גילו של הכלב והשלב ההתפתחותי שבו הוא נמצא, רמת הפעילות שלו ומצבו הבריאותי. לשמחתנו, כיום ישנו ידע רב בנושא תזונת הכלבים, ויצרני הכלבים מציגים מבחר גדול של מוצרי מזון לכלבים המותאמים לכל גזע ולכל מצב בריאותי. כדאי מאוד להתייעץ בעת בחירת המזון לכלבים. אין מדובר אך ורק בסוג האוכל, אלא גם התאמה של כמויות המזון.
מזון לכלבים לפי גזע – למה זה חשוב לתת מזון שיתאים לגודל הגזע? כולנו מבינים שתזונה היא דבר חשוב, בין אם אנו מדברים על בני אדם ובין אם אנו מדברים על כלבים. תזונה משפיעה על ההתפתחות ועל הבריאות באופן כללי. עד כאן אנו לא מחדשים לכם שום דבר. אך כאשר מדובר בתזונה עבור כלבים, מסתבר שהצרכים התזונתיים של כלבים קטנים שונים מהצרכים התזונתיים של כלבים גדולים, ואיננו מדברים אך ורק על כמויות.
ישנם הבדלים של ממש בין גזעים גדולים וקטנים המשפיעים מאוד על התזונה. קצב חילוף החומרים הוא אחד ההבדלים המרכזיים, אך גם מבנה הגוף והצורך בעצמות חזקות שיתמכו בגופם של כלבים גדולים הוא הבדל נוסף וחשוב מאוד. ולצד ההבדלים בהרכב המזון, ישנו גם שוני בגודל הקרוקטים – ככל שהכלב גדול יותר, כך גם הקרוקטים גדולים יותר.
כאשר מדובר בכלבים מגזע קטן, כמו לדוגמה פומרניאן, יורקשייר טרייר, פאג, פינצ‘ר או זנים אחרים, יש לבחור את האוכל המתאים בתשומת לב רבה. באופן כללי יש להם רמה גבוהה של אנרגיה בהשוואה לגזעים גדולים, וקצב חילוף חומרים גבוה. לכלבים קטנים ישנה נטייה להיפוגלקמיה ומסיבות אלו הם זקוקים לאוכל עשיר בקלוריות, המספק להם גם את כל הערכים התזונתיים.
האוכל היבש שלהם צריך להגיע בכופתיות קטנות שמתאימות ללסתות של כלבים קטנים וקלות ללעיסה. מקור החלבון המומלץ הוא בקר ועוף. חשוב שיהיו בו שמנים מסוג אומגה 3 ואומגה 6. כאשר מדובר בגורים, חשוב שבמזון יהיו גם דגנים, הם מסייעים לאיזון רמת הגלוקוזה.
מזון לכלבים מגזע בינוני
רוב הכלבים נכנסים לקטגוריה של כלבים בינוניים. לקטגוריה זו יכולים להיכנס כלבים כמו לברדור, פיטבול, בולדוג, האסקי ועוד רבים אחרים. לעתים קשה לאפיין באופן כללי את הצרכים התזונתיים שלהם, מכיוון שבאמת מדובר במגוון גדול של גזעים בעלי צרכים שונים. גזעים מסוימים נחשבים לאנרגטיים במיוחד, והדבר משפיע על הצרכים התזונתיים שלהם, אחרים קצת פחות. כך שחלקם יקבלו מזון המאפיין גזעים קטנים, ואחרים מזון האופייני לגזעים גדולים. לכן כדאי גם להתייעץ בנושא. תוכלו לעשות זאת עם הווטרינרים, או אצל משווקי המזון לכלבים שגם כן מחזיקים ידע רב בנושא.
מזון לכלבים מגזע גדול
כלבים גדולים, כמו למשל ברנר זננהונד, רועה גרמני, מסטיף ואחרים, גם כן דורשים מזון מיוחד המתאים עבורם. אחת הבעיות המרכזיות עם זנים אלו היא האכלת יתר. כלבים גדולים גדלים במהירות; בתקופה של שנה אחת, גור קטנטן יכול להכפיל פי כמה וכמה את גודלו. גדילה מהירה שכזו מביאה איתה גם סיכונים ייחודיים שאינם מאפיינים גזעים קטנים, ולכן חשוב לאזן את התזונה שלהם.
קצב הגידול המהיר מחייב מזון המאפשר לעצמות שלהם להתפתח בקצב התואם לעליית המשקל. הם זקוקים למזון עשיר בסידן, ופחות עשיר מבחינה אנרגטית על מנת למתן את קצב הגידול. גזעים גדולים נוטים גם לסבול מבעיות מפרקים, ולכן חשוב שיהיה בו גלוקוזאמין על מנת לשמור על בריאות המפרקים. יש גם צורך בסיבים תזונתיים לאפשר פעילות תקינה של מערכת העיכול.
בחירת משקל שק המזון
האם עדיף שק מזון באריזות גדולות (18-20 ק"ג) או אריזות קטנות (2-3 ק"ג) של מזון יבש לכלבים? הבחירה תלויה בכמה גורמים:
יתרונות של שקים גדולים:
חיסכון כספי: מזון בשקים גדולים לרוב זול יותר ליחידת משקל, מה שיכול לחסוך כסף בטווח הארוך.
נוחות: אם יש לך כלב גדול או מספר כלבים, שק גדול יחסוך לכם את הצורך לקנות מזון בתדירות גבוהה.
פחות פסולת אריזות: יש פחות אריזות לזרוק, מה שיכול לעזור להפחית את ההשפעה הסביבתית.
חסרונות של שקי מזון גדולים:
טריות: אחרי פתיחת האריזה, המזון עלול לאבד את הטריות והאיכות עם הזמן, במיוחד אם אינו נשמר כראוי. אם כלבכם קטן ואוכל בכמויות קטנות, המזון עלול להתיישן. חשוב לאחסן את המזון בקופסאות אטומות לשמירה על הטריות לאורך זמן.
אחסון: אריזות גדולות תופסות יותר מקום ויכולות להיות כבדות ולא נוחות לנשיאה.
יתרונות של אריזות קטנות:
טריות: מזון באריזות קטנות נפתח ונצרך מהר יותר, ולכן נשמר טרי לאורך זמן. זה חשוב במיוחד אם הכלב אוכל מעט יחסית.
גיוון: מאפשר לשנות טעמים וסוגי מזון יותר בקלות, אם רוצים לגוון את התזונה של הכלב.
נוחות אחסון: קל יותר לאחסן את האריזות הקטנות, והן פחות כבדות לנשיאה.
חסרונות של אריזות קטנות:
עלות: בדרך כלל יקרות יותר ליחידת משקל בהשוואה לאריזות הגדולות.
קניית תדירה יותר: צריך לרכוש מזון בתדירות גבוהה יותר.
אז מה עדיף?
לכלבים גדולים או למשקי בית עם מספר כלבים: אריזות גדולות עשויות להיות חסכוניות יותר.
לכלבים קטנים או למשקי בית עם כלב אחד שאוכל פחות: אריזות קטנות יכולות להיות עדיפות בגלל הטריות.
מזון יבש לכלבים מחולק לאריזות אטומות
חלק מהמותגים מוכרים מזון יבש לכלבים באריזות גדולות שמגיעות מחולקות לשקים קטנים יותר בתוך האריזה הראשית. זו יכולה להיות אפשרות טובה שמאזנת בין היתרונות של אריזות גדולות ליתרונות של אריזות קטנות.
יתרונות של אריזות גדולות עם חלוקה פנימית לשקים קטנים:
שמירה על טריות: כל שק קטן נפתח בנפרד, כך שמזון שלא נפתח נשאר טרי לאורך זמן.
נוחות באחסון: במקום להתמודד עם שק גדול אחד, אפשר לאחסן את השקים הקטנים בצורה יותר נוחה.
חיסכון כספי: כמו באריזות גדולות רגילות, העלות ליחידת משקל יכולה להיות נמוכה יותר מאשר באריזות קטנות רגילות.
נשיאה קלה יותר: השקיות הקטנות בתוך האריזה הראשית קלות יותר לנשיאה והשימוש היום-יומי הופך לנוח יותר.
כתיבת תגובה